sawa_graduation
Sawan sotilasleiri Eritreassa.

Tänään 24. lokakuuta vietetään YK-päivää, ja osuvasti Helsingissä järjestetään kello 17.00 alkaen tärkeä Save Syria -rauhanmarssi ja tukikonsertti. [1] Sen lisäksi Iltasanomat aloitti tänään poikkeuksellisen viikon mittaisen ”Älä käännä katsettasi”-juttusarjan Aleppon tilanteesta. [2] 

Lehtien ja uutisten suurkuluttajana jään vain harvoin pitkäksi aikaa pohtimaan yksittäistä lööppiä. Kuitenkin tänä vuonna mieleeni on painunut kaksi erillistä hetkeä. Heta Muurisen ”7 vinkkiä maailmantuskaan” (Maailmankuvalehti, 1/2016) ei ole näkökulmana uusi tai täysin tarpeeton, mutta kirjoittajan vinkit sotien, köyhyyden ja katastrofien edessä jäivät vaivaamaan itseäni: ”sulje televisio ja tietokone, lähde kävelylle, vietä aikaa läheisten kanssa, liiku ja lepää.” Jos nämä vinkit eivät vielä riittäneet, kipuilijoita kehotetaan siirtymään ”[…] hitaampaan ja hallitumpaan mediaan. Paperisanomalehdessä on hengähdystaukoja: lastenkirjailijan haastattelu, syntympäiväsankarit ja onnellinen voittajaurheilija.” Tekstin viesti on selvä: jos jokin asia ahdistaa, sulje se pois mielestäsi. [3]

Toinen mieleenpainunut hetki osui kohdalle istuessani lentokoneessa Istanbulista Asmaraan. Viereisellä penkillä lojuneen iltapäivälehden kansi huusi kissankokoisilla kirjaimilla: ”SUURI MANSIKKAKRIISI – PARHAAT MENIVÄT JO!” Matkalla erääseen maailman suljetuimmista maista, josta tuhannet nuoret joka kuukausi pakenevat rajan yli kohti Eurooppaa, en voinut välttyä ajattelemasta, ettei meillä ainakaan ole liian vaikeaa sulkea silmät ja korvat kiperiltä tilanteilta.

Lamaannuttava ahdistus on vakava, henkilökohtainen asia. Suomalaisten suurin ongelma ei kuitenkaan ole eskapismin tai vapaa-ajan puute. Arjen hengähdystauot ovat tärkeitä, mutta maailmantuskan edessä meidän ei tulisi surra mansikkakriisiä, vaan kääntyä yhdessä etsimään isoja ja pieniä ratkaisuja. Yksittäinen ihminen ei pelasta maailmaa, mutta jokainen voi tehdä oman pienen osansa. Silmien sulkeminen ongelmilta ja katastrofeilta voi viedä meitä yhteiskuntana vain taaksepäin.

Kansainvälisen politiikan yhdistys (Finnish Association of Internationa Affairs, FAIA) on meidän nuorten ammattilaisten ja opiskelijoiden vastaus siihen, miten maailmantuskaan ja epävarmuuteen tulisi nykymaailmassa reagoida.

Meidän vinkkimme maailmantuskan kanssa elämiseen näyttäisivät varmaankin tältä:

  1. Jos olet epävarma, perehdy.
  2. Jos huomaat uhkaavan ongelman, etsi ratkaisuja.
  3. Jos julkinen keskustelu ei miellytä, nosta sen tasoa.

Perustimme FAIA:n elokuussa 2016 kaikille avoimessa kokouksessa, sisarjärjestöksi Ruotsissa 1930-luvulla perustetulle Utrikespolitiska Förbundetille (Swedish Association of International Affairs, SAIA). [4] Muutaman kuukauden sisällä mukaan on liittynyt innostuneita ja osaavia ihmisiä lähes kaikkialta Suomesta sekä Brysselistä, Lontoosta ja New Yorkista. Meitä yhdistää avoimuus uusille näkökulmille ja ajatuksille, rajat ja alat ylittävä kiinnostus kansainvälisiin kysymyksiin sekä rohkeus tehdä ja hakea ratkaisuja kiperiin ongelmiin.

Toimimme valtakunnallisesti, emmekä ole sitoutuneita mihinkään puolueeseen tai ideologiaan. Tärkein tehtävämme on herättää laadukasta ja faktoihin perustuvaa keskustelua kansainvälisistä kysymyksistä.

Haluamme vaikuttaa myönteisesti meitä ympäröivään yhteiskuntaan, emmekä tunnista usein mediassa levitettyä kuvausta välinpitämättömästä ja itsekeskeisestä nuorten sukupolvesta.

Toivotamme tervetulleeksi kaikki luovat ideat ja ajatukset. Heitä meille oma ideasi ja tule itse tekemään siitä todellisuutta. Voit tulla mukaan juuri niin paljon tai vähän kuin omat aikataulusi sallivat – tärkeintä on, että olet mukana.

FAIA on meidän kannanottomme ratkaisukeskeisen maailman puolesta.

  • Joel Linnainmäki, FAIA:n puheenjohtaja

LIITY JÄSENEKSI:

Liity kansainvälisen politiikan yhdistyksen jäseneksi lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: milla.faven@helsinki.fi

Kerro sähköpostissa nimesi, syntymävuosi, kotipaikkakunta, sähköpostiosoite ja puhelinnumero sekä opiskeluala/ammatti. FAIA:n jäsenyyden hinta on 10€ ja vähävaraisille 5€.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s