Tasa-arvo on perusoikeus, ei yksilön etu

Kaksoiskansalaisten oikeudet ja Suomen kansallinen turvallisuus ovat olleet tällä viikolla esillä, kun mediassa on keskusteltu valtion virkamiesten kaksoiskansalaisuutta rajoittavan lakimuutoksen valmistelusta. Hallitusohjelmaan kuuluva hanke rajaisi tiettyjä valtion virkoja vain ja ainoastaan Suomen kansalaisille. Tämä tarkoittaisi käytännössä virkakieltoa kaksois- ja monikansalaisille. Tällaisia virkoja on esimerkiksi ministeriöissä, poliisissa, Puolustusvoimissa ja muissa keskeisissä virastoissa. Ministeriöiden mukaan näitä virkoja olisi yhteensä jopa 23 000.

Lakimuutoksen tavoitteena on ehkäistä sellaista toimintaa, joka vahingoittaisi valtion yleistä turvallisuutta, maanpuolustusta tai Suomen kansainvälisiä suhteita. Tähän tavoitteeseen pyritään sulkemalla pois kaksoiskansalaisten virkanimitykset, joihin liitetään lojaliteetti- tai luotettavuusriskejä. Hankkeesta saa sellaisen kuvan, että valtion hallinnossa on luottamuspula suomalaisia kaksois- ja monikansalaisia kohtaan.

Lakiluonnoksen mukaan yksittäisten kansalaisten kohdalla voidaan kuitenkin tehdä poikkeus. Tällaisen erivapauden mukaan jotkut Suomen kaksoiskansalaisista olisivat siis toisia pienempi turvallisuusuhka valtiolle. Olisi kiinnostavaa nähdä selvitys siitä, millä perusteella näitä kansalaisia asetetetaan uhka- ja turvallisuusjärjestykseen.

On selvää, että joihinkin virkoihin vaaditaan Suomen kansalaisuutta. Mutta vaatimus, jonka mukaan Suomen kansalaisella ei saa olla toisen maan kansalaisuutta hakiessaan virkaa, kuulostaa nurinkuriselta ja jopa syrjivältä. Lakimuutoksen todetaan pohjautuvan valtion edun turvaamisen yksilön etujen yli. Tasa-arvoisessa yhteiskunnassa jokaisella virkaan kyvykkäällä ja pätevällä työnhakijalla tulee olla samanlaiset lähtökohdat työnhakuprosessissa. Tasa-arvo on perusoikeus, jolla ei ole mitään tekemistä yksilön etujen kanssa.

Ihmisoikeuksien ja perustuslain näkökulmasta lakimuutoshanke lisää ainoastaan ihmisten erottelua ja lokerointia. Rajaamalla mahdolliset uhat pois valtiollisista viroista jo etukäteen se rikkoo oikeusvaltion yleistä laillisuusperiaatetta, jonka mukaan jokainen on syytön, kunnes toisin tuomitaan. Perustuslain 6 § mukaan jokainen on yhdenvertainen lain edessä eikä ketään saa syrjiä.Yhdenvertaisuuslaki kieltää välittömän syrjinnän, välillisen syrjinnän, häirinnän, kohtuullisten mukautusten epäämisen sekä ohjeen tai käskyn syrjiä jotakuta. Myös syrjivä työpaikkailmoittelu kielletään laissa. Kielletyt syrjintäperusteet ovat muun muassa alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto, vakaumus, mielipide, poliittinen toiminta, perhesuhteet, suuntautuminen tai muu henkilöön liittyvä syy. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.

On kapeakatseista ja laitonta nimittää kaksoiskansalainen turvallisuusuhaksi tai estää lailla suomalaisten kaksoiskansalaisten pääsy virkoihin.

Kansainvälisen politiikan opiskelijana ja kaksoiskansalaisena on todella huolestuttavaa seurata jo pitkään kehittynyttä turvallisuuspoliittista muutosta yhteiskunnassamme. On selvää, että Suomen valtion täytyy ylläpitää ja kehittää turvallisuusstrategiaansa jatkuvasti muuttuvassa ja muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa eritellään muutamia turvallisuusstrategisia kehittämiskohteita. Tällaisia ovat esimerkiksi kyberuhkien tehokkaampi tunnistaminen ja kyberosaamisen parantaminen. Myös tehokkaammat ja perinpohjaisemmat turvallisuusselvitykset turvallisuus- ja puolustusvirkoihin hakevien kansalaisten osalta ovat enemmän kuin tarpeen. Sen sijaan kaksoiskansalaisten leimaaminen täyttää syrjinnän merkit, eikä tue ajatusta Suomesta avoimena ja globaalina turvallisuusopolitiikan toimijana. Laatimalla vastakkainasettelua puskevia lakeja tasa-arvostaan tunnettu Suomi profiloituisi takapajuiseksi periferiaksi.

Kahta tai useampaa kulttuuria hyvin tuntevilla kansalaisilla on usein laaja ja monipuolinen kulttuurinen ymmärrys ja kyky tarkastella kahta tai useampaa yhteiskuntaa ja kulttuuria monipuolisesti eri näkökulmista. Tämä taito nähdä ilmiöt ja kulttuurit laajemmassa valossa on ehdottoman tärkeä tämän päivän globaalissa maailmassa – myös ja etenkin asiantuntijaviroissa. Toivon, että Suomen valtio näkee kaksoiskansalaiset uhan sijaan ennen kaikkea voimavarana tänä kansainvälisenä aikana, jolloin kaikenlainen sisäänpäinkääntyneisyys ja ihmisten erotteleminen ovat vain ja ainoastaan myrkkyä yhteiskunnallemme.

Maria Lavonen
FAIA:n hallituksen jäsen ja kansainvälisen politiikan opiskelija Tampereen yliopistosta

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s