Vuosi 2016 tullaan pitkään muistamaan lukemattomista kriiseistä. Ihmisyyden tappiot ulottuivat Aleppon vanhasta kaupungista aina luottamuksen ja faktojen murtumiseen. Kriisit eivät kuitenkaan noudata vuosikelloa. Saamme jatkossakin painia samojen vaikeiden moraalisten ja poliittisten valintojen äärellä. Samalla on kuitenkin selvää, että myös monet uudet ongelmat haastavat ajatteluamme ja nykyistä maailmanjärjestystä. Tammikuun ensimmäiset viikot ovat tarjonneet mielenkiintoisia välähdyksiä siitä mitä tänä vuonna on tiedossa.

Donald Trump vannoi Yhdysvaltojen presidentin virkavalan 20.1.2017. Samalla maailma siirtyi uudelle epävarmuuden ja vastarinnan aikakaudelle. Trumpin puhetta väritti yksi teema ylitse muiden: Amerikka ensin. Monet kommentaattorit myös Suomessa ovat rauhoitelleet pahimpia pelkoja Trumpin presidenttikaudesta toteamalla hyvien avustajien toimivan palomuurina Trumpin ja maailman välillä. Suomessa myös usein painotetaan Trumpin keskittyvän lähinnä USA:n sisäpolitiikkaan, koska hänen näkemyksensä ulkopolitiikasta ovat joko olemattomat tai keskittyvät kauppasopimuksiin. Kuluva vuosi muuttaa monet näistä toiveista vääriksi.

Toimittaja Thomas Wright tutki vaalikampanjan aikana Trumpin näkemyksiä ulkopolitiikasta kolmenkymmenen vuoden ajalta. Wrightin päähavainto on, että Trumpilla on kolme ydinperiaatetta, jotka ovat nousseet esiin aina uudelleen vuosien saatossa: vapaakaupan vastustaminen, Yhdysvaltojen liittolaisuuksien kyseenalaistaminen sekä sympatia autoritäärisiä hallitsijoita kohtaan. ”Trump ei hae mitään vähempää, kuin Yhdysvaltojen johtaman liberaalin maailmanjärjestyksen loppua ja Yhdysvaltojen vapauttamista sen kansainvälisistä sitoumuksista.”

Trump on jo antanut esimakua tulevasta. Meksikon kanssa haudutellaan kauppasotaa. Saksalaislehden haastattelussa Trump totesi Naton olevan ”tarpeeton”, kritisoi Angela Merkeliä tämän pakolaispolitiikasta ja asetti Saksan ja Venäjän samalle pelikentälle. Lisäksi hän vihjasi, että Venäjälle Krimin valtauksen johdosta asetetuista sanktioista voidaan luopua, mikäli Venäjä sitoutuu ydinasearsenaalinsa vähennyksiin. Presidentti Niinistö ei turhaan esittänyt huolta siitä, miten Suomen käy jos Venäjä ja Yhdysvallat alkavat puhua ja neuvotella pienten maiden ylitse.

Yhdistyneiden Kansakuntien osalta Trumpin hallinto pohtii 40% leikkausta sen YK-järjestöille maksamiin tukiin. Yhdysvallat on YK:n suurin yksittäinen rahoittaja. Leikkaukset vahingoittaisivat pahasti YK:n mahdollisuuksia ehkäistä ja ratkaista kriisejä ympäri maailmaa, tukea kehitystä ja toimittaa apua hädässä oleville. Ensimmäisessä tiedotustilaisuudessaan Yhdysvaltojen uusi YK-suurlähettiläs Niki Haley ilmoitti: ”Niille jotka eivät tue meitä, otamme nimiä ylös.” Lausunnolla oli ikävä kaiku George W. Bushin kauden kaksijakoiseen maailmankuvaan: olette joko puolellamme tai meitä vastaan.

Processed with VSCO with c1 preset

Kaikki julkisuudessa olleet linjaukset juontuvat suoraan Trumpin pitkäaikaisista näkemyksistä. Kyse ei ole harkitsemattomista heitoista. Olisi myös virhe asettaa liian suuria odotuksia Trumpin avustajille ja ministereille. Mikään Trumpin urassa tai vaalikampanjan avainhenkilöiden kertomuksissa ei osoita siihen suuntaan, että yksikään avustaja voisi viime kädessä kääntää Trumpin pään. Päinvastoin monet tärkeimmät avustajat kuvaavat tulevaa presidenttiä mieheksi, joka kyllä kuuntelee kaikkia näkemyksiä, mutta viime kädessä tekee juuri niin kuin itse parhaaksi näkee. Hyvässä ja pahassa.

Euroopan ja Suomen on aika kohdata maailma sellaisena kuin se on.  Vuotta 2017 tulee monin tavoin määrittämään vastarinta. Ihmisoikeudet, kansainvälinen yhteistyö ja kansainvälinen laki ovat kaikki puolustamisen arvoisia. Angela Merkel osui ytimeen vastauksessaan Trumpin kritiikkiin: Euroopan tulevaisuus on sen itsensä käsissä. Kamppailuja tullaan käymään ilmastonmuutoksen torjunnasta, YK:n merkityksestä ja tulevaisuudesta, vapaakaupasta sekä siitä, miten turvallisuus ylipäätään määritellään.

Euroopan on jatkossakin vaalittava läheisiä välejä Yhdysvaltoihin, mutta hyvään ystävyyteen kuuluu myös kertoa, kun ystävä on väärällä tiellä. Trumpin politiikka kuuluu kirkkaasti “Amerikka ensin ja muut perässä”. Yhdysvaltojen etu ei kuitenkaan ole aina meidän etumme. Suomen ja EU:n olisi viisasta suoristaa rivinsä ja muodostaa selkeä visio nykyisen yhteistyöhön ja sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen puolustamiseksi. Jos Trump leikkaa YK:lta tulisi meidän Euroopassa kantaa kortemme kekoon ja lisätä rahoitustamme. Kun Trump asettaa EU-valtioiden kaksoiskansalaisia matkustuskieltoon, on meidän puolustettava heidän oikeuksiaan äänekkäästi. Pienen maan etu vaatii aktiivista työtä sääntöpohjaisen yhteistyön puolesta.

Kutsu toimintaan ei koske vain valtionjohtoa tai ulkopolitiikan salatieteilijöitä. Seuraavien vuosien kansainväliset haasteet ovat yhteisiä ja yhdistäviä. Tärkein tehtävämme Kansainvälisen politiikan yhdistyksessä (FAIA) on tuoda eritaustaisia ihmisiä kaikkialta Suomesta yhteen keskustelemaan ja väittelemään kansainvälisestä politiikasta. Onnistumme, kun julkinen keskustelu pohjautuu faktoihin ja perusteltuihin näkemyksiin. Vaihtoehtoisia faktoja ei ole olemassa. Faktan vaihtoehto on valhe.

Emme seuraa, kun muut tekevät, vaan teemme itse. Pekka Torvisen Camusin Rutto -teosta käsittelevästä lauantaiesseestä on löydettävissä myös meille tärkeä ohjenuora: Vaikka voitot olisivat aina vain tilapäisiä, vaikka taistelu tuntuisi ´loppumattomalta tappioiden sarjalta´, se ei koskaan oikeuta luovuttamaan”. Silmiään ei saa koskaan sulkea.

Tervetuloa mukaan FAIA:n toimintaan. Meitä jokaista tarvitaan.

Joel Linnainmäki
FAIA:n puheenjohtaja

LIITY JÄSENEKSI

Kuvat: Oona Lohilahti

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s