Syyrian tragedia on aikamme suurimpia. Aleppon pommitukset tappavat satoja siviilejä, ja pakotiet ovat tukossa. Vangittujen toisinajattelijoiden olosuhteet muistuttavat Human Rights Watchin mukaan keskitysleiriä: ruoaksi riittää leivänpalanen päivässä, ja kidutus on unta yleisempää. Kadut täyttyvät pelosta ja kuolemasta.

Yksi läheisistä ystävistäni on kotoisin Syyriasta. Hän pääsi pakenemaan Eurooppaan veneellä ja on nyt aloittanut valtio-opin maisteriopinnot tasokkaassa yliopistossa Berliinissä. Tuska ei ole poissa, mutta toivo on palannut. Vierailin hänen luonaan syksyllä 2016. Laitoimme ruokaa, kuuntelimme syyrialaista musiikkia ja keskustelimme pitkälle yöhön siitä, mitä ihmiset Syyrian ulkopuolella voisivat tehdä osoittaakseen tukensa konfliktista kärsiville. Ystäväni piti etenkin kolmea keinoa erityisen tärkeinä.

photojournalism-portfolio-35
Kuva: Johannes Laaksonen

1) Taistele sotaa vastaan levittämällä tietoa. Tämä keino saattaa tuntua tehottomalta: sosiaalisen median tykkäykset tuskin ratkaisevat valtavaa konfliktia. Ystäväni kuitenkin kertoi, miten paljon epätoivoisessa tilanteessa tai pakomatkalla tuo toivoa se, että joku osoittaa sympatiaa. Se, että ihmiset ymmärtävät tilannettasi, että siitä puhutaan ja kirjoitetaan. Se, että Suomessa saakka välitetään tuntemattomista, järjestetään mielenosoituksia ja kansalaispainetta hirmutekoja vastaan. Pienetkin toivon kipinät ovat tärkeitä.

2) Lahjoita heikoimmille. Monet avustusjärjestöt pitävät huoltoreittejä Syyriaan auki ja tarjoavat helpotusta tuskaan esimerkiksi ruoka- ja lääkeavun keinoin. Pienetkin lahjoitussummat ovat merkityksellisiä työn turvaamiseksi.  Esimerkiksi Punainen Risti toimii Syyriassa. Lahjoittaa voi rahan lisäksi omaa osaamistaan: esimerkiksi lääkärit ja psykologit ovat auttaneet konfliktin uhreja videokonsultoinnin avulla.

photojournalism-portfolio-10
Kuva: Johannes Laaksonen
photojournalism-portfolio-11
Kuva: Johannes Laaksonen


3) Auta heitä, jotka ovat lähellä. Suomeen saapuneet pakolaiset tarvitsevat apua tehdäkseen Suomesta kotinsa. Se ei ole helppoa, etenkään siksi, että esimerkiksi Alepposta kotoisin olevat kärsivät päivittäin, vaikka olisivat itse päässeet ulos sodan labyrintista. Ystäväni kuuli isänsä kuolleen pommituksissa ennen mahdollisen perheenyhdistämisen etenemistä. Toivo yksinäisen, peloissaan olevan äidin tuomisesta Saksaan kuitenkin elää. Kipua on monenlaista: surua Aleppossa kuolleiden läheisten vuoksi, ahdistusta Aleppossa elävien läheisten vuoksi. Yksinäisyyttä. Tuskaa vastaan voi taistella inhimillisyydellä, lämmöllä ja ymmärryksellä kanssaihmisiä kohtaan – etenkin niitä, jotka kulkevat vieraassa maassa yksin.

Sosiaalisen median aikakautena epätoivo tulee lähemmäs kuin aiemmin. Näemme päivittäin videoita pommituksista ja kärsivistä syyrialaisista, kuolemaa pelkäävien haastatteluita. On tärkeää, että tiedämme. Samaan aikaan olemme kaukana ja neuvottomia. On todennäköistä, että sinä et yksin voi pelastaa maailmaa, ja se kannattaa hyväksyä. Riittämättömyydessä rypeminen ei auta ketään. Uskon kuitenkin, että tehtävämme on edesauttaa edes hieman parempaa maailmaa edes niille, jotka ovat lähellä meitä. Jokainen meistä voi tehdä osansa omalla tavallaan.

Alviina Alametsä
VTK, Maailmanpolitiikan tutkimuksen opiskelija Helsingin yliopistossa

Kaikki kuvat: Johannes Laaksonen

Mainokset

One thought on “Kolme tapaa osoittaa tukensa syyrialaisille

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s