Puola on hyvin keskeisessä roolissa Euroopan politiikassa – eikä ainoastaan geopoliittisen sijaintinsa vuoksi. Neuvostoaikaisen kulttuuriperinnön ja traagisen historiansa vuoksi voisi kuvitella Puolan tasapainottelevan Venäjän ja muun Euroopan välillä, mutta Puola on selkeästi identifioinut itsensä EU- ja Nato-jäsenyyden myötä länsi-eurooppalaisten valtioiden rinnalle. “Emme ole Itä-Eurooppaa, vaan Keski-Eurooppaa”, totesi puolalainen kämppikseni. Eikä toteamus ole pelkästään poliittinen; pelkän sijaintinsa puolesta Puolaa ei voida kuvailla Itä-Euroopan maaksi nimittämättä esimerkiksi Suomea samaan kategoriaan.

Puolan hallituspuolue Laki ja Oikeus (Prawo i Sprawiedliwość, PiS) on ollut vallassa vuodesta 2015 lähtien ja nauttinut kannatusta kansalaisten keskuudessa oikeistoliberaalipuolueen (Platforma Obywatelska, PO) kustannuksella. Laki ja Oikeus on herättänyt huolta Euroopan unionin komissiossa muun muassa muuttamalla oikeusistuimen toimintaperiaatteita, mikä on herättänyt huolta Puolan oikeusvaltioperiaatteen tilasta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron suututti Puolan johdon presidenttivaalikampanjansa aikana toteamalla Laki ja Oikeus- puolueen johtajan Jaroslaw Kaczynskin olevan samaa poliittista perhettä Marine Le Penin, Viktor Orbanin ja Vladimir Putinin kanssa. Turvapaikanhakijoiden suhteen Puolan johto puhuu yhdellä äänellä Unkarin ja Tsekin kanssa: Puolan hallituksen mukaan valtion turvapaikkapolitiikka ei ole Euroopan Unionin komission toimivallan alla. PiS- puolueen johtajan Jaroslaw Kaczynskin mukaan turvapaikanhakijoiden vastaanottaminen määritellään terrorismiin kytkeytyneeksi turvallisuusuhaksi. Tästä johtuen EU:n komissio valmistelee paraikaa sanktioita edellä mainituille valtioille EU:n yhteisten periaatteiden noudattamatta jättämisestä.  

EU:n takarivin oppilas Puola on sen sijaan kunnostautunut Natossa mallioppilaana, sillä se käyttää monista muista Naton jäsenmaista poiketen Naton vaatimusten mukaisesti 2 % BKT:sta puolustusmenoihinsa. Puolan uusimman puolustusselonteon mukaan asevoimia uudistetaan, joukkojen määrää kasvatetaan ja puolustusmenoja nostetaan entisestään. Venäjä on määritelty suoraan yksiselitteiseksi turvallisuusuhaksi, minkä vuoksi Nato-joukot on toivotettu tervetulleiksi Puolan itäosiin turvaksi ja pelotteeksi. Yhdysvallat on Puolalle tärkein turvallisuuspoliittinen liittolainen.

Donald Trumpin tuleva Varsovan visiitti on jo itsessään selkeä poliittinen viesti vahvasta liittolaisuudesta, sillä vierailu varmistui nopealla aikataululla ja se on Trumpin vasta kolmas bilateraalinen valtiovierailu. Puolan presidentti Andrzej Duda on ilmaissut tyytyväisyytensä siihen, että Trump saapuu ensiksi Varsovaan kuin Länsi-Euroopan keskuksiin Pariisiin ja Berliiniin. Puolan toiveena on, että Brysselin Nato-kokouksesta poiketen Trump on tällä kertaa valmis sanomaan ääneen Yhdysvaltojen olevan ehdottoman sitoutunut Naton 5 artiklaan. Lisäksi Trumpilta odotetaan jämäkämpää linjaa Venäjän suhteen, mikä kävisi ilmi päätöksellä sijoittaa yhdysvaltalaiset joukot pysyvästi Puolan itäosiin turvaksi ja pelotteeksi

Maria Lavonen
FAIA:n hallituksen jäsen ja harjoittelija Varsovan puolustusasiamiestoimistossa

Kuva: https://nato.usmission.gov/nato-eu-statement/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s