Nuorten asiantuntijoiden neuvottelutaidot pääsivät testiin
Itämerelle sijoittuvassa Konfliktinratkaisusimulaatiossa.

Kaksi päivää, lukematon määrä neuvotteluita ja hätäkokouksia, jokunen lehdistötilaisuus ja yhtä sopimusta myöhemmin rauhanomainen tila on palautettu Itämeren alueelle ja seitsemän valtion edustajat pääsevät palaamaan takaisin koteihinsa. Tai oikeastaan lähtemään Santahaminan varuskunta-alueelta takaisin kotipaikkakunnilleen ympäri Suomen. Historiassaan toista kertaa järjestetty Konfliktinratkaisusimulaatio on juuri päättynyt.

20171001_195733

Palataan ajassa hetki taaksepäin. Lähes viisikymmentä osallistujaa on jaettu seitsemään eri maita edustavaan joukkueeseen ja joukkueiden sisällä erilaisiin rooleihin. Suomen, Ruotsin, USA:n, Venäjän, Saksan, Viron ja Puolan edustajina toimivat osallistujat pyrkivät löytämään ratkaisun konfliktiin, joka alkaa ekoterroriteosta Itämeren alueella ja on lopulta johtaa maat täyteen sotaan. Suunnitelmat, neuvottelut, resurssien käyttö ja viestintä on pidettävä mahdollisimman todenmukaisena ja tätä valvoo suljettujen ovien takana toimiva järjestäjätiimi.

Ryhmätyöhuoneiden seinät on vuorattu SWOT-analyyseilla sekä muistiinpanoilla ja tärkein, eli eväät, ovat levitettynä pitkin pöytää. Joku on käynyt kirjoittamassa Viron joukkueen oveen ”Miksi Viro sai näköalahuoneen? Me ei enää leikitä teidän kanssa.” Pari tuntia myöhemmin vastaukseksi on ilmestynyt “Ei haittaa, ei mekään teidän.” Osallistujat eläytyvät simulaatioon ja omaan rooliinsa niin tosissaan, että osa on jopa opetellut todellisten valtionjohtajien maneereita. Vaikka viikonloppu on intensiivinen ja aina silloin tällöin kisaväsymys painaa, hyvä fiilis ja innostus pysyy yllä. Tässä konfliktissa on myös ruokatauot sallittu, joten pari kertaa päivässä siirrytään varuskuntaravintola Saharaan ja ohjeistus kuuluu, että siksi aikaa simulaatio keskeytetään.

tyoskentely

Varsinainen simulaatiopäivä oli sunnuntai. Lauantaina Santahamina-talon auditoriossa esiintyi useita alansa asiantuntijoita. Alkujännitys karisee osallistujista heti alkuunsa ja esiintyjät saavat vastata moneen kiperään kysymykseen. Kansanedustaja Pekka Haavisto aloitti tilaisuuden puheenvuorollaan neuvottelutaidoista ja rauhanvälityksestä. Hänen jälkeen Kapteeni Juha Kukkola käänsi keskustelun Itämeren sotilaalliseen turvallisuusympäristöön ja Itämeren maiden todellisiin sotilaallisiin resursseihin. Hanna Ojasen johdolla keskusteltiin erityisesti EU:n roolista mahdollisen konfliktin aikana ja Margareta Klabbers johdatti osallistujat tutustumaan merialueita määrittelevään lainsäädäntöön. Lauantain lopuksi kuultiin vielä suurlähettiläs Pauli Järvenpäätä sekä CMI:n Elisa Tarnaalaa.

Näyttökuva 2017-11-03 kello 13.25.06

Osallistujat olivat ennen tapahtumaa saaneet luettavakseen intressipaperit, jotka oli jaettu sen mukaan, mihin tiimiin kukin kuului. Lauantain lopuksi osallistujille kerrottiin myös, ketkä muut kuuluivat samaan tiimiin ja ryhmät pääsivät suunnittelemaan omia roolejaan ja intressejään ennen sunnuntain varsinaista simulaatiota. Hyvä valmistautuminen ja paneutuminen omiin rooleihin näkyi, ja tiimit vastasivat simulaation tapahtumiin mitä hienoimmin keinoin. Ennen kaikkea simulaatio pysyi pitkään realistisena ja osallistujat tekivät kaikkensa, jottei konflikti pääsisi liikaa eskaloitumaan.

Puoli seitsemältä sunnuntai-iltana simulaation keskustelualustalle ilmestyy viimein teksti ”Simulaatio on päättynyt. Loppuneuvottelut auditoriossa.” Simulaatio päättyy valtioiden välisiin neuvotteluihin, joissa valtioiden johto kahden rauhanneuvottelijan ohjaamina saavat viimein aikaan yhteisen sopimuksen. Koko auditorio hurraa ja taputtaa. Viikonloppu on ollut intensiivinen ja kuluttava, mutta osallistujien kasvoilta paistaa hymy – ja sekös järjestäjätiimiä ilahduttaa!

neuvottelu
Rauhanneuvottelut käynnissä

Konfliktinratkaisusimulaatio pidettiin 30.9.–1.10. Santahaminassa Helsingissä. Tapahtuman järjestämiseen osallistui FAIA:n lisäksi seitsemän opiskelijajärjestöä ympäri Suomen: Maanpuolustuskorkeakoulun oppilaskunta (Helsinki), VOO ry (Helsinki), Iltakoulu ry (Tampere), Polho ry (Helsinki), P-Klubi ry (Turku), Kosmos Buran ry (Rovaniemi) sekä Puolue ry (Jyväskylä).

Teksti: Lara Anastasiou
Kuvat: Henri Kiiskilä (aloituskuva ja ryhmäkuva)
Muut kuvat: Lara Anastasiou

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s