Sukupuolten välinen tasa-arvo ei ole vielä valmis

Kansainvälistä naistenpäivää juhlitaan jälleen kerran tänään 8.3. ympäri maailman. Voisi ajatella, että 2010-luvulla sukupuolittunutta juhlapäivää ei enää tarvittaisi, mutta valitettavasti monet indikaattorit osoittavat, että tasa-arvokehitys on taantunut. Esimerkiksi The Global Gender Gap Report näyttää, että naisten ja miesten väliset sosioekonomiset erot ovat kasvaneet ensi kerran sitten vuoden 2006. Raportin mukaan sukupuolten välinen tasa-arvo saavutetaan nykykehityksellä vasta kahden vuosisadan päästä. 

Hätä ei ole kuitenkaan tämän näköinen. Me yhdessä voimme vaikuttaa siihen, kuinka kauan tasa-arvon saavuttaminen kestää. Kollektiivisen voiman ovat osoittaneet sosiaalisen median kampanjat, jotka ovat paljastaneet valtavan seksuaalisen häirinnän ongelman. Yhdysvalloista liikkeelle lähtenyt #MeToo-kampanja on levinnyt Hollywoodista maailmanlaajuiseksi ja miljoonat naiset ovat kertoneet kokemuksistaan hashtagin avulla. Kansalaisliike on saanut paikallisia variaatioita, joita Suomessa ovat olleet suomenruotsalaisten naisten aloittama #dammenbrister ja sitä seurannut #memyös. Seksuaalinen häirintä ja sen sukupuolittuneisuus on vihdoin nostettu esiin eikä loppua näy.

 

28833315_1409528135819536_516101766_n
Kuva: https://www.internationalwomensday.com/Theme

Myös kansainvälisen naistenpäivän teema alleviivaa jokaisen yksilön vastuuta tasa-arvoisesta yhteiskunnasta; teema on tänä vuonna #PressForProgress, joka kannustaa yksilöitä ja yhteisöjä toimimaan ja ajattelemaan inklusiivisesti sekä puuttumaan sukupuolten eriarvoiseen kohteluun. Pelkkä yksilöiden aktiivinen toiminta sukupuolten yhdenvertaisuuden edistämiseksi ei kuitenkaan riitä, sillä seksismi piilee yhteiskunnan rakenteissa ja erilaisissa organisaatioissa.

Yksi surullisimmista esimerkeistä on brittiläisen kehitysapuun keskittyvän hyväntekeväisyysjärjestön Oxfamin skandaali, jossa järjestön työntekijöitä oli syyllistynyt seksuaalisiin väärinkäytöksiin kehitysapukohteissa. Oxfamia on syytetty siitä, että se on yrittänyt salailla tapahtumia. Seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia on ilmennyt myös YK:n rauhanturvaoperaatioissa ja YK:n alaisissa järjestöissä. Kyseessä on siis suuren mittakaavan ongelma, johon pitäisi puuttua ennaltaehkäisevästi kehitysyhteistyössä. Ovatko esimerkiksi suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt ottaneet huomioon seksuaalisten väärinkäytösten mahdollisuuden? Yksi vastaus voi löytyä feministisestä kehityspolitiikasta, josta voit lukea viime vuoden hallituslaisen Riikan blogitekstistä.

Tuuli Tomperi
FAIA:n hallituksen tapahtumavastaava

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s