Maailman johtajat puhuivat tämän vuoden alussa sekä Münchenin turvallisuuskokouksessa että Brysselin Nato-kokouksessa entistä epävakaamman maailman tilasta, johon on reagoitava. Tilanteen vakavuudesta kertoo se, ettei mitään yksittäistä turvallisuusteemaa nostettu esille ylitse muiden – haasteita on riittämiin monella turvallisuussektorilla aina Ukrainan sodasta Syyriaan, ydinasevarusteluun ja kyberturvallisuuteen. Yhdeksi turvallisuuden takaamisen edistysaskeleeksi on nimetty jo aikaa sitten Euroopan turvallisuus- ja puolustusyhteistyön lujittaminen. 

Euroopassa on siis käynnissä kaksi yhtäaikaista ja osin yhteneväistä turvallisuusprojektia. Euroopan puolustusyhteistyön laajentamisen on todettu olevan projekti, joka ei tule ahmaisemaan Naton asemaa ja uskottavuutta Euroopassa. Kahta kilpailevaa turvallisuusliittoumaa ei siis tulla näkemään, sillä Naton jäsenmaat nojaavat puolustuksessaan ensisijaisesti Natoon ja omaan kansalliseen puolustukseen. Euroopan yhteinen turvallisuus- ja puolustusyhteistyö on ja tulee jatkossakin olemaan ennen kaikkea edellä mainittuja tukeva, ei korvaava ulottuvuus. Tähän mennessä Euroopan syvenevän turvallisuus- ja puolustusyhteistyön tärkeimmiksi instrumenteiksi on nimetty muun muassa taloudelliset kannustimet, infrastruktuuri, politiikka-alojen yhdistäminen ja lainsäädäntö.

Euroopan syvenevä puolustusyhteistyö on siis lujittamisen vaiheessa, mutta samaan hengenvetoon on painotettu Naton luoman turvallisuusyhteisön ainutlaatuisuutta. Uskottavuus onkin yksi Nato-liittouman toiminnan pysyvistä lähtökohdista, ja Euroopan puolustusyhteistyön yksi suurimmista haasteista on tarjota uskottavia työkaluja toimia Naton rinnalla. Jos Nato-maat nojaavat turvallisuuden suhteen jatkossakin liittoumaan, millainen rooli jää EU:lle? Nykyisen kehityksen valossa on nähtävissä, että lähitulevaisuudessakin EU:n sisäinen turvallisuusyhteistyö jäänee yhteishankintojen ja infrastruktuurin varaan. Lisäksi nyt, kun EU:ssa puuhataan brexitin toimeenpanoa, herää väistämättä kysymys unionin yhtenäisyydestä: onnistuuko EU kokoamaan rivinsä ja syventämään turvallisuus- ja puolustuspoliittista yhteistyötään? Iso-Britannian parlamentin edustaja Johnny Mercer vakuutti Nato-kokouksessa Euroopan turvallisuuden olevan yhtä kuin Britannian turvallisuus, ja painotti Britannian lähteneen EU:sta, ei Euroopasta.

Turvallisuus- ja puolustusyhteistyön huolellisen suunnittelun ja yksimielisyyden painottaminen kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta siihen on tarpeen kiinnittää erityistä huomiota. Yksimielisyydestä johtavana esimerkkinä on pysyvän rakenteellisen yhteistyön (PRY) käynnistäminen vuonna 2017. Sen tavoitteena on tiivistää EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa sekä puolustusyhteistyötä halukkaiden EU-maiden kesken, joita on ilmoittautunut mukaan jo 25, mikä kertoo lujasta yleiseurooppalaisesta tahtotilasta panostaa Euroopan turvallisuusyhteistyöhön.

Euroopan syvenevä turvallisuus- ja puolustusyhteistyö tulee väistämättä mukautumaan maailmanpolitiikan tapahtumien henkeen. Sen haasteena on yksimielisyyden lisäksi mukautua uusiin, moninaisiin turvallisuuskysymyksiin ja etsiä paikkansa Naton viereltä.

Maria Lavonen
FAIAn hallituksen yhteistyö- ja ekskursiovastaava, tällä hetkellä vaihdossa Moskovan State Institute of International Relations yliopistossa.

Lähteet:

1. https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005570996.html
2. https://www.nato.int/cps/su/natohq/opinions_152237.htm?selectedLocale=en
3. https://eurooppatiedotus.fi/2017/11/20/pysyva-rakenteellinen-yhteistyo-antaa-raamit-eun-puolustusyhteistyon-kehittamiselle/
4. https://www.securityconference.de/en/activities/munich-security-conference/msc-2018/

Kuvan lähde: https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/28286/eu-nato-cooperation-factsheet_en

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s