Viisi viikkoa, noin 900 miljoonaa äänioikeutettua, 2300 puoluetta ja 10 miljoonaa vaalivirkailijaa. Kyse on maailman suurimmista vaaleista demokraattisessa Intiassa. Vaalivoiton vei odotetusti toista kautta peräkkäin Narendra Modin johtama hindunationalistinen Intian kansanpuolue, Bharatiya Janata Party (BJP). Vaaliteemaksi nousi köyhyys ja kansallinen turvallisuus.

Parlamenttitalo New Delhin keskustassa. Kuva: Milla Toivanen

Intia äänesti huhtikuussa 2019 parlamentin alahuoneeseen Lok Sabhaan 542 edustajaa, josta BJP:n johtama oikeistoliitouma NDA sai 351 paikkaa. Yleensä hieman epäluotettavat mielipidemittaukset enteilivät BJP:n voittoa jo etukäteen, mutta tulos oli paljon ennakoitua suurempi. Rahul Gandhin johtama BJP:n päävastustaja Kongressipuolue INC sai koalitionsa kanssa vaaleissa vain 88 paikkaa. Oppositiossa viime kauden viettänyt puolue on keskustavasemmistolainen.

BJP:n vaalivoittoa voidaan selittää vahvalla vaalikoneistolla ja Modi-ilmiöllä. Henkilövaaleissa suosittu pääministeri Narendra Modi toteutti tiiminsä kanssa voitokkaan kampanjan. Kampanjasta ei oveluutta puuttunut; suuren suosion sai esimerkiksi Modin Bollywood tähden ei-poliittinen vaalihaastattelu, jossa keskusteltiin mm. teen juonnista.

”No Politics Please”. Näyttökuva Pääministeri Narendra Modista ei-poliittisessa vaalihaastattelussa.

BJP onnistui tavoittamaan äänestäjiä yli kastirajojen, vaikka onkin osittain mielletty ylempien kastien puolueeksi. Hindunationalismin yhdistävyyden lisäksi jatkuva talouskasvu vaikutti monien ihmisten elämään positiivisesti. Tärkeänä vaaliteemana oli myös köyhyyden ja työttömyyden kitkeminen, joka on Intiassa merkittävä ongelma. Kashmirin konfliktin kärjistyminen ennen vaaleja toimi BJP:n eduksi. Pakistanvastaisuus on yleistä, ja Intian vastatoimet saivat Modin näyttämään vahvalta johtajalta. Vielä kuukausia tapahtumien jälkeen Pakistanin ilmatila pysyy suljettuna.

Vaalivoiton jälkeen Modi lupasi rakentaa ”vahvan ja yhtenäisen Intian”. Todellisuudessa esimerkiksi Intian toiseksi suurimmalla uskonnollisella ryhmällä muslimeilla on kuitenkin ollut vaikeuksia tulla toimeen monikulttuurisessa Intiassa väkivaltaisuuksien vuoksi. Sisäpoliittisesti Intia tulee korostamaan hindulaisuutta ja omaa ratkaisukeskeisyyttään. Mielenkiintoista on nähdä toteutuuko BJP:n sosiaalipoliittiset lupaukset, kuten taloudelliset helpotuksen maanviljelijöille. Joka tapauksessa, voittajapuolueen jatkomandaatti on vaalien jälkeen erittäin vahva.

Mainos Narendra Modista joogaamassa kansainvälisen joogapäivän kunniaksi. Jooga on yksi Intian pehmeän vallan keinoista. Kuva: Milla Toivanen

Ulkopoliittisesti suuria muutoksia ei luultavasti tulla näkemään. Intian oletetaan jatkavan pragmaattista ja protektionistista ulkopoliittista linjaansa myös tulevina vuosina. Intia suhtautuu Pakistaniin edelleen aggressiivisesti ja vuosikymmeniä jatkunut Kashmirin konflikti ei oletettavasti tule ratkeamaan lähitulevaisuudessa. Muuten Intia keskittyy lähialueidensa ulkosuhteiden vahvistamiseen, osin vastauksena Kiinan vahvaan ulkopolitiikkaan (Kumar, Surendra (2019), Whither in India 2022). Kiinnostavaa on seurata pystyykö Intia parantamaan ja kasvattamaan ulkopoliittista suorituskykyään odotusten mukaisesti.  

Milla Toivanen

Kirjoittaja on kansainvälisen politiikan maisteriopiskelija Tampereen yliopistossa ja entinen FAIAn hallituksen jäsen, joka viettää kesän 2019 korkeakouluharjoittelussa New Delhissä.

Aloituskuva: Milla Toivanen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s